nav-left cat-right
cat-right

Αντιδραστική Αρθρίτιδα

Πόνους στους αστράγαλουςΠαρόλο που είναι κοινή ασθένεια ελάχιστοι άνθρωποι είναι γνώστες και κατανοούν τα διάφορα είδη της αρθρίτιδας. Ένας από τους πολυάριθμους τύπους της είναι και η αντιδραστική αρθρίτιδα η οποία σχηματίζεται λόγω της αντίδρασης του οργανισμού σε κάποιο μολυσματικό παράγοντα, όπως τα βακτήρια. Αυτός συνήθως εμφανίζεται στις περιοχές των γεννητικών οργάνων ή του εντέρου όπου τα βακτήρια αφθονούν. Όσοι εμφανίζουν τη νόσο παρουσιάζουν πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στις μεγάλες αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα, στους συνδέσμους και στην σπονδυλική στήλη.

Σε φυσιολογικές καταστάσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται στη μόλυνση και η ασθένεια τυπικά μειώνεται. Εντούτοις, αν κάποιο άτομο έχει αντιδραστική αρθρίτιδα που διαρκεί για πολλούς μήνες, ή και χρόνια, είναι απόλυτα απαραίτητη η ιατρική περίθαλψη.

Τι προκαλεί την αντιδραστική αρθρίτιδα;

Οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι για τη σχέση ανάμεσα στην αιτία της ασθένειας και στα βακτήρια. Πολλές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ιογενούς λοιμώξεως, μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστική αρθρίτιδα. Ο όρος ουσιαστικά ταιριάζει στα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από μια λοίμωξη του εντέρου που οφείλεται σε μικρόβια, όπως είναι για παράδειγμα η σιγκέλλα και η σαλμονέλα, ή σε μολύνσεις των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από χλαμύδια trachomatis.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από αντιδραστική αρθρίτιδα;

Οι άνδρες ηλικίας 20 έως 50 ετών είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια. Δέκα έως είκοσι τοις εκατό των πασχόντων από μολύνσεις των γεννητικών οργάνων ή του εντέρου παρουσιάζουν αντιδραστική αρθρίτιδα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που πάσχουν από AIDS/HIV διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο από τη νόσο.

Τα χαρακτηριστικά της αντιδραστικής αρθρίτιδας

Η αντιδραστική αρθρίτιδα τυπικά χαρακτηρίζεται από δύσκαμπτες, πρησμένες και επώδυνες αρθρώσεις στα γόνατα, στους αστραγάλους, και μερικές φορές στα δάκτυλα και τους αγκώνες. Μπορεί επίσης να σχετίζεται και με συμπτώματα όπως είναι η επιπεφυκίτιδα, τα έλκη των γεννητικών οργάνων, τα δερματικά εξανθήματα, καθώς και η τραχηλίτιδα – ανάλογα με τους παράγοντες που προξενούν τη νόσο.

Διάγνωση της αντιδραστικής αρθρίτιδας

Η διάγνωση της αντιδραστική αρθρίτιδα βασίζεται στην συσχέτιση της χρονικής στιγμής που εμφανίστηκε το πρόβλημα με τον χρόνο μιας μόλυνσης, καθώς επίσης και στον χρόνο και τρόπο εμφάνισης των συμπτωμάτων στις αρθρώσεις. Η ταυτοποίηση του βακτηρίου είναι επίσης απαραίτητη για τη διάγνωσή της, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω βακτηριακής καλλιέργειας.

Αντιδραστική αρθρίτιδα: Θεραπεία και αντιμετώπιση

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση της νόσου και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας. Μια από τις πιο συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές για την αντιδραστική αρθρίτιδα είναι τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της οξείας φλεγμονής. Παραδείγματα ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν τα Naproxen Sodium (Aleve), Celecoxib (Celebrex), and Diclofenac (Voltaren). Αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο της επιτρεπόμενης δόσης τους επειδή μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και την δυσκαμψία. Όμως τα ΜΣΑΦ δεν μπορούν να θεραπεύσουν οριστικά την αρθρίτιδα.

Επίσης, η χρήση αντιβιοτικών είναι απαραίτητη στην θεραπεία της αντιδραστικής αρθρίτιδας. Τα αντιβιοτικά βοηθούν στην εξάλειψη των μολυσματικών παραγόντων, όπως τα χλαμύδια. Σε περίπτωση που η μετάδοση των βακτηρίων έγινε μέσω ενός σεξουαλικού συντρόφου, θα πρέπει και αυτός να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τα τροποποιητικά αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της χρόνιας αντιδραστικής αρθρίτιδας. Η μεθοτρεξάτη και η σουλφασαλαζίνη είναι δύο παραδείγματα τροποποιητικών αντιρευματικών φαρμάκων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ύφεση της νόσου, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να είναι πλήρως αποτελεσματικά.

Εκτός από τα προαναφερθέντα φάρμακα, ένας άλλος τρόπος για την θεραπεία της αντιδραστικής αρθρίτιδας είναι η θεραπεία με φυτικά συμπληρώματα. Οι εναλλακτικοί θεραπευτές και οι ειδικοί της φυσικής ιατρικής συνιστούν τα φυσικά συμπληρώματα τα οποία ελαχιστοποιούν και εξαλείφουν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η ευαισθησία, η δυσκαμψία και η φλεγμονή των αρθρώσεων.

Comments are closed.