nav-left cat-right
cat-right

Ψωριασική Αρθρίτιδα

Αρθρίτιδα στα χέριαΗ ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μια χρόνια (μακροχρόνια, αργή και προοδευτική) φλεγμονώδης νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από τον συσχετισμό της αρθρίτιδας με την ψωρίαση. Αν και ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της νόσου, σε άλλους η ασθένεια μπορεί να είναι προοδευτική παρά την θεραπεία.

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται σε περίπου το 15% των ασθενών που έχουν μια εξανθηματική πάθηση του δέρματος που ονομάζεται “ψωρίαση”. Σε πολλές περιπτώσεις η ασθένεια είναι ήπια με μόνο περιστασιακές εξάρσεις. Εντούτοις, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η ασθένεια παρουσιάζει συνεχείς εξάρσεις και μπορεί να καταλήξει σε σοβαρή βλάβη των προσβεβλημένων αρθρώσεων αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Γι’ αυτό το λόγο, οι μέθοδοι θεραπείας που έχουν στόχο την καταστολή των φλεγμονωδών ασθενειών των αρθρώσεων και του δέρματος, καθώς και η διατήρηση της καλής λειτουργικότητας των αρθρώσεων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την καλή ποιότητα ζωής και την μείωση των πιθανοτήτων τόσο για αναπηρία όσο και για πρόωρο θάνατο.

Ορισμός της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια στην οποία φολιδωτές κόκκινες και λευκές κηλίδες αναπτύσσονται στο δέρμα.

Παράγοντες κινδύνου για την ψωριασική αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται σε ανθρώπους μεταξύ των ηλικιών 30 έως 50, αλλά μπορεί να ξεκινήσει ήδη και από την παιδική ηλικία, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται εξ’ ίσου τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες. Περίπου το 15% των ατόμων με ψωρίαση αναπτύσσουν και ψωριασική αρθρίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και πριν την ασθένεια του δέρματος.

Αίτια της ψωριασικής αρθρίτιδας

Το τι προκαλεί την ψωριασική αρθρίτιδα δεν είναι ακριβώς γνωστό. Από τα άτομα που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα, το 40% έχουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που πάσχει επίσης από τη νόσο, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κληρονομικότητα μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από κάποια μόλυνση η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Και ενώ η ψωρίαση από μόνη της δεν είναι μεταδοτική, θα μπορούσε να προκληθεί από μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη του λαιμού.

Συνηθισμένα σημεία εμφάνισης της ψωριασικής αρθρίτιδας

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, είτε μεμονωμένα ή και αντανακλαστικά – την ίδια άρθρωση και στις δύο πλευρές του σώματος, π.χ. τα δύο γόνατα. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών που έχουν προσβληθεί μπορεί να μοιάζουν με πρησμένα λουκάνικα, μια κατάσταση η οποία συχνά αναφέρεται ως «δακτυλίδα».

Σημάδια και συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας

Ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν κάποια βασική ασθένεια της σπονδυλικής στήλης, άλλοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν ένα μείγμα όλων των συμπτωμάτων ταυτόχρονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, αίσθηση θερμότητας, ευαισθησία, πόνο, και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Αρκετά συνηθισμένα συμπτώματα είναι επίσης το αίσθημα συνεχούς κόπωσης και η αναιμία, ενώ κάποιοι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν και αλλαγές στην διάθεσή τους.

Διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας

Για να πραγματοποιήσουν την διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, οι ρευματολόγοι εξετάζουν τον ασθενή για να δουν αν παρουσιάζει πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις, άλλα συμπτώματα αρθρίτιδας, καθώς και αλλαγές στο δέρμα και στα νύχια που είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται και ακτινογραφίες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει βλάβη στις αρθρώσεις.

Εκτός από τις απλές ακτινογραφίες, ο ρευματολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει μαγνητική ή αξονική τομογραφία για να εξετάσει τις αρθρώσεις με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Επειδή η ψωριασική αρθρίτιδα είναι εύκολο να παρερμηνευθεί για άλλη ασθένεια, έτσι η εξέταση από ρευματολόγο εξειδικευμένο στις μυοσκελετικές παθήσεις εξασφαλίζει ορθή διάγνωση και ελαχιστοποιεί την περίπτωση λάθους.

Θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας

Όταν εξετάζονται τα διάφορα είδη θεραπείας για την ψωριασική αρθρίτιδα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη νόσος και ορισμένες θεραπείες μπορεί να έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα στα διάφορα χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας. Σε πολλές περιπτώσεις τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα γλυκο-κορτικοστεροειδή, τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα, καθώς και οι βιολογικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας στα αρχικά της στάδια.

Αν η αρθρίτιδα δεν ανταποκρίνεται, τότε ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα. Αυτού του είδους φάρμακα περιλαμβάνουν την σουλφασαλαζίνη (Azulfidine), την μεθοτρεξάτη (Rheumatrex), την κυκλοσπορίνη (Neoral, Sandimmune), την λεφλουνομίδη (Arava) και οι πιο πρόσφατα διαθέσιμοι «αντι-TNF παράγοντες», όπως η ετανερσέπτη (Enbrel), την ινφλιξιμάμπη (Remicade) και την αδαλιμουμάμπη (Humira).

Συμπέρασμα

Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Όμως τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν την ψωριασική αρθρίτιδα με ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν μια ενεργή και υγιή ζωή.

Comments are closed.