nav-left cat-right
cat-right

Ουρική αρθρίτιδα

Ουρική ΑρθρίτιδαΗ ουρική αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής υποφέρει σε μεγάλο βαθμό. Η ασθένεια, όταν εξελιχθεί σε οξέα ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε αναπηρία. Η ουρική αρθρίτιδα είναι επίσης γνωστή και ως “νόσος των βασιλέων”. Το προσωνύμιο αυτό προήλθε από την συχνή εμφάνιση της νόσου στα μέλη των βασιλικών οικογενειών οι οποίοι έκαναν υπερβολική κατανάλωση σε φαγητό και κρασί.

Όμως η ουρική αρθρίτιδα δεν επηρεάζει μόνο τους πλούσιους και τους ισχυρούς. Μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας, αλλά ευτυχώς η νόσος μπορεί να ελεγχθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Παράγοντες κινδύνου για ουρική αρθρίτιδα

Οι επιπλοκές που συχνά εμφανίζονται μαζί με την ασθένεια πλήττουν περισσότερο τους άντρες παρά τις γυναίκες. Τα άτομα αυτά που έρχονται αντιμέτωπα με τις επιπλοκές είτε έχουν κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή υποφέρουν από κάποια πάθηση των νεφρών. Επίσης τα παχύσαρκα άτομα, καθώς και όσοι πάσχουν από διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη και υπέρταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια.

Αιτίες της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος στο σώμα. Όταν το ουρικό οξύ καταλήξει στις αρθρώσεις παραμένει εκεί και σχηματίζει βελονοειδείς κρυστάλλους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα νεφρά δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν σωστά το ουρικό οξύ από το σώμα εξ’ αιτίας της υπερβολικής του ποσότητας. Τα επίπεδα ουρικού οξέος επηρεάζονται από ορισμένες τροφές, όπως τα θαλασσινά και το αλκοόλ, οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν το ουρικό οξύ στο σώμα.

Ένας άλλος παράγοντας για την αύξηση του ουρικού οξέος στο σώμα είναι τα φάρμακα που μπορεί να παίρνει ο ασθενής. Παραδείγματα φαρμάκων που αυξάνουν το ουρικό οξύ είναι η κυκλοσπορίνη, η οποία είναι μια ανοσοκατασταλτική ουσία που χρησιμοποιείται στην μεταμόσχευση οργάνων, η υδροχλωροθειαζίδη και άλλα διουρητικά, καθώς και η ασπιρίνη.

Με την πάροδο του χρόνου τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κρυστάλλων μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις. Ως αποτέλεσμα, οι κρύσταλλοι αυτοί προσελκύουν λευκά αιμοσφαίρια και με αυτό τον τρόπο προκαλούν τις επώδυνες εξάρσεις της νόσου. Ο ασθενής μπορεί επίσης να αναπτύξει πέτρες στα νεφρά όταν οι κρυσταλλικές αυτές ενώσεις εμφανισθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας

Η πρώτη περιοχή που εμφανίζονται τα συμπτώματα είναι συνήθως οι μεμονωμένες αρθρώσεις, όπως τα γόνατα, τα δάχτυλα, κλπ. Η άρθρωση πρήζεται και αρχίζει να πονάει.

Διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας

Η διάγνωση πραγματοποιείται όταν βρεθούν οι χαρακτηριστικοί κρύσταλλοι στον οργανισμό. Εκτός από την σωματική εξέταση, ο γιατρός παίρνει υγρό με μια βελόνα από την άρθρωση που έχει προσβληθεί. Μετά την εξαγωγή του το υγρό αυτό στέλνεται για εξέταση για να διαπιστωθεί η ύπαρξη κρυστάλλων όξινου ουρικού οξέος. Σε περιπτώσεις προχωρημένης ουρικής αρθρίτιδας, κρύσταλλοι μπορούν επίσης να βρεθούν και κάτω από το δέρμα.

Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κολχικίνη είναι μια θεραπευτική αγωγή που δίνεται στους ασθενείς στα πρώτα στάδια της εμφάνισης της νόσου. Όμως τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν παρενέργειες στις οποίες περιλαμβάνονται διάρροια, εμετός, ναυτία και άλλες. Επίσης χορηγούνται μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη, αλλά και αυτά προκαλούν παρενέργειες όπως διάρροια, έλκη, και ερεθισμό του στομάχου.

Φυτικά συμπληρώματα

Υπάρχουν φυτικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία έχουν αποδειχτεί ωφέλιμα για τους ασθενείς με αρθρίτιδα, περιλαμβανομένης και της ουρικής αρθρίτιδας. Τα φυτικά συμπληρώματα, είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας και περιέχουν φυσικά συστατικά, κυρίος βότανα, που είναι γνωστά ότι βοηθούν ή θεραπεύουν την αρθρίτιδα. Επειδή είναι απολύτως φυσικά, τα συμπληρώματα δεν δημιουργούν παρενέργειες και είναι ασφαλή ακόμη και για μακροχρόνια χρήση. Επίσης, εστιάζονται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων του ασθενή και υποστηρίζουν τους φυσικούς μηχανισμούς θεραπείας του ίδιου του σώματος.

 

Comments are closed.