nav-left cat-right
cat-right

Επιλογή κατάλληλου μπαστουνιού για την αρθρίτιδα

Γυναίκα με μπαστούνι αρθρίτιδαςΌταν αναφερόμαστε σε διάφορα σωματικά βοηθήματα και υποστηρίγματα που χρησιμοποιούνται από τα ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, ένα από τα πιο σημαντικά υποστηρίγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το μπαστούνι για περπάτημα.

Το μπαστούνι θεωρείται πολύ σημαντικό κυρίως επειδή βοηθάει όχι μόνο ως ένα δυνατό στήριγμα κινητικότητας, αλλά και επειδή η συμβολή του στην ασφάλεια του ασθενούς όταν περπατάει είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, όσον αφορά την “ψυχοκοινωνική” πλευρά του θέματος, το μπαστούνι μπορεί να στείλει το μήνυμα προς τους άλλους ότι το άτομο που το χρησιμοποιεί είναι δυναμικό, έχει ικανότητες, είναι εξωστρεφές και ότι η αρθρίτιδα δεν το έχει περιορίσει ή αποτρέψει από την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων του.

Όταν πρόκειται να κάνουμε την επιλογή του κατάλληλου μπαστουνιού, οι ακόλουθοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Είδος μπαστουνιού

Γενικά τα μπαστούνια μπορούν να χωριστούν στους δύο ακόλουθους τύπους:

  • Ένα ίσιο μπαστούνι που δεν μπορεί να λυγίσει ή να διπλώσει
  • Ένα πτυσσόμενο μπαστούνι που μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί και να τοποθετηθεί μέσα σε μια τσάντα ή να αποθηκευτεί σε ένα ράφι όταν δεν χρησιμοποιείται

Και οι δύο αυτοί τύποι μπορούν με τη σειρά τους να υποδιαιρεθούν σε μια ποικιλία άλλων ειδών, όπως:

  • Ένα τηλεσκοπικό πτυσσόμενο μπαστούνι που συνοδεύεται με ελαστικό κορδόνι στη μέση και μπορεί να χωριστεί σε πολλά τμήματα
  • Ένα πτυσσόμενο μπαστούνι που διπλώνει στα δύο

Το μέγεθος του μπαστουνιού

Ιδανικά, το ύψος ενός μπαστουνιού θα πρέπει να ταιριάζει και να προσαρμόζεται στο ύψος του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα μπαστούνι με ρυθμιζόμενο μήκος το οποίο θα ταιριάζει στο ύψος σας. Οι ειδικοί προτείνουν ότι το καλύτερο μήκος για ένα μπαστούνι θα πρέπει να είναι περίπου το μισό από το ύψος του σώματος του χρήστη, έτσι ώστε όταν ο χρήστης είναι όρθιος, ο αγκώνας του να είναι ελαφρώς και με φυσικό τρόπο λυγισμένος προς τα κάτω.

Η σύνθεση ή το υλικό του μπαστουνιού

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατάσκευή μπαστουνιών περιλαμβάνουν το αλουμίνιο, το φάιμπεργκλας και τις ίνες άνθρακα. Όμως, υπάρχουν και πιο μοντέρνα υλικά, όπως το τιτάνιο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή κάποιων μοντέλων μπαστουνιού. Κατά κανόνα, τα μπαστούνια φτιάχνονταν πάντα από ξύλο, αλλά σήμερα τα ξύλινα μπαστούνια δεν θεωρούνται ως η καλύτερη επιλογή, κυρίως λόγω του σχήματός τους, της εμφάνισής τους, και του θορύβου που κάνουν όταν χτυπούν στο πάτωμα. Παρομοίως, ενώ τα μπαστούνια αλουμινίου θεωρούνται φθηνότερα, είναι συνήθως πιο εύθραυστα επειδή αν λυγίσουν, χάνουν το σχήμα τους και την λειτουργικότητά τους για πάντα.

Σε αντίθεση, το φάιμπεργκλας έχει την ικανότητα να επιστρέψει στο αρχικό του μέγεθος και σχήμα λόγω της εκπληκτικής ευκαμψίας και ελαστικότητάς του, αλλά το μειονέκτημά του είναι ότι έχει μεγαλύτερος βάρος από τα μπαστούνια που κατασκευάζονται από άλλα υλικά. Επίσης με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χάσει το χρώμα του και να κιτρινίσει ή να πάρει μια ελαφρά μπεζ απόχρωση.

Ένα από τα πιο καινούρια υλικά είναι οι ίνες άνθρακα που η χρήση του συνεχώς αυξάνεται λόγω του μικρού τους βάρους και της αντοχής τους. Το μειονέκτημά ενός τέτοιου μπαστουνιού είναι ότι είναι ακριβότερο από τα άλλα είδη μπαστουνιών. Από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με το φάιμπεργκλας το οποίο είναι αρκετά ευλύγιστο και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μειώνει την απόδοσή του, ένα μπαστούνι από ίνες άνθρακα είναι λιγότερο ελαστικό και με μικρότερη ικανότητα κάμψης.

Η λαβή του μπαστουνιού

Η λαβή του μπαστουνιού είναι επίσης πολύ σημαντική, και επομένως ένα από τα πιο αυστηρά κριτήρια για την επιλογή του. Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, και αν αυτή έχει επηρεάσει και τα χέρια σας, θα πρέπει να πάρετε ένα μπαστούνι που να έχει μια λαβή άνετη και εύκολη στο κράτημα, που να μην είναι όμως ούτε πολύ μικρή ούτε πολύ μεγάλη. Θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι θα μπορείτε να κρατάτε την λαβή χωρίς δυσκολία και ανάλογα με τις δυνατότητες του χεριού σας.

Το κόστος του μπαστουνιού

Όταν έλθει η ώρα για να υπολογίσετε τιμές και κόστος, τα μπαστούνια που είναι φτιαγμένα από φάιμπεργκλας και αλουμίνιο είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τα μπαστούνια που είναι φτιαγμένα από ατσάλι, ξύλο, και άλλα υλικά. Συνεπώς, αν το κόστος είναι θέμα για σας, θα πρέπει να επιλέξετε το μπαστούνι σας αφού συγκρίνετε την τιμή του με τα μπαστούνια άλλων τύπων, και σε διαφορετικά καταστήματα αν αυτό είναι εύκολο.

Συμπέρασμα

Τελικά, ενώ η επιλογή του σωστού μπαστουνιού είναι ένα σημαντικό μέρος της “εναλλακτικής θεραπείας” ή της “θεραπείας με βοηθήματα” όπως λέμε στις περιπτώσεις αρθρίτιδας, το μπαστούνι δεν αποτελεί “λύση” στο πρόβλημα. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως “συμπληρωματική ενίσχυση” και όχι σαν κύρια μορφή θεραπείας. Για να αντιμετωπίσετε άμεσα την κύρια αιτία της αρθρίτιδας, να μειώσετε τα συμπτώματά της και να βελτιώσετε την κατάστασή σας, σίγουρα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μόνη της ή σε συνδυασμό με κάποιο ασφαλές φυτικό συμπλήρωμα. Ο συνδυασμός ενός σωματικού βοηθήματος, όπως είναι ένα καλό μπαστούνι, με μια βασική θεραπευτική αγωγή θα σας παρέχει γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα, ενώ σε βάθος χρόνου θα έχετε και μείωση και του κόστους θεραπείας σας.

Comments are closed.