nav-left cat-right
cat-right

Η Καθιστική Ασθένεια και η Υγεία σας

Γυναίκα στο γραφείοΣύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο όρος «καθιστική ασθένεια» αναφέρεται στις επιπτώσεις και το μεταβολικό σύνδρομο μιας υπερβολικά καθιστικής ζωής. Παρά το ότι η ιατρική κοινότητα ακόμη δεν την αναγνωρίζει ως διαγνώσιμη ασθένεια, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι υπάρχουν αρκετά ρίσκα υγείας που συνοδεύουν έναν υπερβολικά καθιστικό τρόπο ζωής.

Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Nashville του Tennessee αποκάλυψε ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 55% του χρόνου περιπάτου του σε καθιστικές συμπεριφορές (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18303006). Αυτό ισοδυναμεί με 7,7 ώρες καθισιού την ημέρα.

Όταν κάποιος ξοδεύει πάρα πολλή ώρα καθήμενος, αυξάνει τις πιθανότητες του να προσβληθεί από ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ασθενειών. Μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από το πολύ καθισιό περιλαμβάνουν το αργό κυκλοφορικό, πόνους στο κάρτω μέρος της πλάτης, υψηλή χοληστερίνη, και καρκίνο του εντέρου.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εφημερίδα του Αμερικανικού Συνδέσμου Διαβητικών  σημειώνει ότι μία υπερβολικά καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ (κατά ένα ποσοστό μέχρι και 14%), πάχος και καρδιαγγειακά νοσήματα. (http://diabetes.diabetesjournals.org/content/56/11/2655.short).

Παρά το ότι ίσως να είχατε σκεφτεί, η γυμναστική στην πραγματικότητα δεν εξισορροπεί τα ρίσκα υγείας που προκύπτουν από την υπερβολική καθιστική ζωή. Ακόμη κι αν πάτε στο γυμναστήριο πέντε φορές την εβδομάδα ή τρέχετε στο πάρκο κάθε μέρα, μπορεί να προσβληθείτε από τις αρνητικές επιπτώσεις μιας καθιστικής ζωής.

Σεκφτείτε ότι αν γυμνάζεστε μια ώρα την ημέρα και ξοδεύετε τις υπόλοιπες 23  χωρίς να κάνετε τίποτα, θα είστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ένα άτομο που ξοδεύει μόλις 3-4 ώρες την ημέρα καθήμενο.

Ως κιαθιστική συμπεριφορά περιγράφεται κάθε είδους μακροχρόνια δραστηριότητα που απαιτεί λίγη ενέργεια. Για να καθοριστεί ποια δραστηριότητα θεωρείται καθιστική, οι ειδικοί χρησιμοποιούν έναν αριθμό που ονομάζεται ΜΙΕ (Μεταβολικό Ισοδύναμο Εργασίας).

Για να δωσουμε στα πράγματα προοπτική, οι καθιστικές συμπεριφορές  καταναλώνουν περίπου 1,5 ΜΙΕ ενώ το μέτριο περπάτημα ισοδυναμεί με περίπου 3 με 4 ΜΙΕ. Το τρέξιμο ισοδυναμεί με 8 ΜΙΕ.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ομοσπονδία σημειώνει επί του παρόντος ότι για να είναι ένα άτομο υγιές, χρειάζεται περίπου 150 λεπτά άσκησης κάθε βδομάδα.

Όμως, αν θεωρήσουμε ότι ένα άτομο ξοδεύει 16 ώρες την ημέρα ξύπνιο, 150 λεπτά γυμναστικής αντιστοιχούν σε μόλις 2,23% του διαθέσιμου χρόνου δραστηριότητας. Έτσι, αν ένα άτομο ξοδεύει το υπόλοιπο 97,77% του χρόνου δραστηριότητας του σε κατάσταση χαμηλής δράστηριότητας, σίγουρα θα βάλει την υγεία του σε κίνδυνο.

Έτσι, για να αποφευχθούν τα ρίσκα υγείας που συνοδεύουν την καθιστική ασθένεια, είναι καλύτερο για σας να βρείτε νέους τρόπους να προσθέσετε περισσότερη δραστηριότητα κάθε μέρα. Μερικοί από τους καλυτερους τρόπους να κάνετε ακριβώς αυτό περιλαμβάνουν:

Η καταγραφή του αριθμού ακριβώς των βημάτων που κάνετε κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως μεγάλο κίνητρο, καθώς θα σας κάνει να πιέσετε για έναν στόχο που έχετε ήδη θέσει. Σημειώστε ότι θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 5.000 βήματα κάθε μέρα αλλά τα 10.000 (ή περισσότερα) θα πρέπει να είναι ο πραγματικός στόχος σας.

Ακολουθείστε τον κανόνα 20-8-2. Αυτός ο δημοφιλής κανόνας δημιουργήθηκε από ειδικούς υγείας που λένε ότι για κάθε 20 λεπτά που ξοδεύεται καθήμενοι, θα πρέπει να στέκεστε όρθιοι 8 λεπτά και άλλα δύο κινούμενοι.

Συνεχίστε με το πρόγραμμα γυμναστικής σας. Θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά δυνατής γυμναστικής πέντε φορές την εβδομάδα.

Βρείτε κάτι να κάνετε. Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε τον χρόνο που ξοδεύετε καθήμενοι είναι να βρείτε κάτι να κάνετε. Αυτό μπορεί να είναι ένας απλός περίπατος στο πάρκο, δουλειές του σπιτιού, ή ακόμη και κηπουρική. Κάντε κάτι που να σας αρέσει για να μην το νιώθετε σαν υποχρέωση.

Βρείτε δικαιολογίες για περισσότερη κίνηση. Την επόμενη φορά που πάτε για δουλειά, βεβαιωθείτε ότι θα παρκάρετε το αυτοκίνητο σας μακριά από το μέρος που δουλεύετε για να κινηθείτε περισσότερο. Πιέστε τους αγαπημένους σας να περπατάνε περισσότερο στη γειτονιά μαζί σας (θυμηθείτε ότι κι εκείνοι πρέπει να κινούνται περισσότερο).

Comments are closed.