nav-left cat-right
cat-right

Φυσικοί Τρόποι Θεραπείας της Αρθρίτιδας

Ασκήσεις τεντώματοςΗ κούραση των αρθρώσεων ή το αίσθημα κόπωσης και φυσικής εξάντλησης θεωρούνται όλα σημαντικά συμπτώματα της αρθρίτιδας. Επειδή εστιάζουν όλη τους την προσοχή αποκλειστικά στα φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός τους για τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι και χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά ώστε να απαλλαχθούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα σε χρόνο ρεκόρ. Δείτε λοιπόν τους πιο σημαντικούς φυσικούς τρόπους θεραπείας:

Σωματική άσκηση

Αν γυμνάζεστε τακτικά και με τον κατάλληλο τρόπο ή άσκηση θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και γενικά να νιώσετε καλύτερα. Αν οι ασκήσεις δεν γίνονται σωστά τότε μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο της αρθρίτιδας. Κατά συνέπεια, ένα ιδανικό πρόγραμμα ασκήσεων θα πρέπει να καταρτιστεί με την καθοδήγηση κάποιου επαγγελματία φυσιοθεραπευτή.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μειώσετε τον πόνο και τη δυσκαμψία, όπως για παράδειγμα:

Ασκήσεις για το πλήρες εύρος των κινήσεων σας: μειώνουν τον πόνο, τη δυσκαμψία και επιτρέπουν στις αρθρώσεις σας να συνεχίσουν να κινούνται. Προκειμένου να επιτύχετε τα μέγιστα οφέλη, αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να εκτελούνται καθημερινά.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης: διατηρούν ή αυξάνουν το μυϊκό όγκο και προστατεύουν τις αρθρώσεις σας.

Ασκήσεις τεντώματος: βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και διατηρούν τους μύες και τους τένοντες γύρω από τις αρθρώσεις σας σε κατάσταση ευλυγισίας. Ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το ποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης και τεντώματος είναι οι καλύτερες και σε ποιες περιπτώσεις είναι κατάλληλες.

Ασκήσεις αντοχής: δυναμώνουν την καρδιά σας, σας δίνουν ενέργεια, ελέγχουν το βάρος σας και γενικά σας αυξάνουν το αίσθημα ευεξίας. Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν πράγματα όπως το περπάτημα, το κολύμπι και την ποδηλασία. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ασκήσεις με έντονα τραντάγματα όπως αεροβικές ασκήσεις με στεπ, τζόγκινγκ ή κικ μπόξιν.

Θερμοθεραπεία

Η θερμοθεραπεία είναι η χρήση διαφορετικών θερμοκρασιών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και μπορεί να γίνεται χρήση κρύου ή ζέστης.

Θεραπεία με ζέστηΘεραπεία με ζέστη: Στο συγκεκριμένο είδος θεραπείας, η ζέστη εφαρμόζεται πάνω σε κάποια περιοχή των αρθρώσεων με στόχο να χαλαρώσει τους μύες που πονάνε και να μειώσει την ευαισθησία και τον πόνο. Βοηθάει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος που τρέφει και αποτοξινώνει τις μυϊκές ίνες. Ένα ζεστό ντους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε τον πόνο και την δυσκαμψία. Όμως για να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων, η θερμότητα θα πρέπει να αποφεύγεται σε αρθρώσεις που έχουν ενεργή φλεγμονή.

Θεραπεία με κρύο: Σε αυτή τη θεραπεία εφαρμόζεται κρύο επάνω στις αρθρώσεις με φλεγμονή προκειμένου να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Η εφαρμογή πάγου ή παγοκύστης φαίνεται ότι μειώνει την φλεγμονή και συνιστάται σε περιπτώσεις με ενεργή φλεγμονή των αρθρώσεων. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάγο αν έχετε καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η νόσος Raynaud.

Αποτρέψτε προληπτικά την κόπωση των αρθρώσεων

Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τις αρθρώσεις σας κατά τρόπο που να αποφεύγεται ο περιττός φόρτος. Αυτό συνεπάγεται λιγότερο πόνο, ευκολότερη εκτέλεση των διαφόρων εργασιών αλλά και προστασία των αρθρώσεών σας από βλάβες. Οι τεχνικές που υπάρχουν για την προστασία των αρθρώσεών είναι:

Ρυθμός: Με την εναλλαγή βαριών ή επαναλαμβανόμενων εργασιών με ελαφρύτερες δουλειές ή συχνά διαλείμματα και αλλαγή στάσης του σώματος, μπορείτε να μειώσετε την πίεση που δέχονται οι πονεμένες σας αρθρώσεις και να εξοικονομήσετε παράλληλα ενέργεια μέσω της ξεκούρασης των μυών σας.

Σωστή τοποθέτηση: Η τοποθέτηση των αρθρώσεων με έξυπνο τρόπο ουσιαστικά επιτρέπει τη σωστή τους ευθυγράμμιση και τη μείωση της μη απαραίτητης πίεσης. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με την υιοθέτηση της κατάλληλης στάσης του σώματος και με την μεταφορά αντικειμένων κρατώντας τα κοντά στο σώμα σας. Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερες και δυνατότερες αρθρώσεις για να κουβαλάτε φορτία. Για παράδειγμα πάρτε μια τσάντα ώμου αντί για μια τσάντα χεριού.

Προσαρμογή: Η προσαρμογή των ημερήσιων δραστηριοτήτων σας και η χρήση βοηθητικών συσκευών μπορούν να σας βοηθούν να εξοικονομείτε δυνάμεις και να κάνετε τις δουλειές σας ευκολότερα. Να αποφεύγετε τις στάσεις του σώματος που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της πίεσης, όπως τo ημικάθισμα και το γονάτισμα. Αντιθέτως, αυξήστε το ύψος του καθίσματός σας προκειμένου να μειώσετε το φόρτο που δέχονται οι αρθρώσεις στα ισχία και τα γόνατα. Αυξήστε το μέγεθος στις λαβές σε αντικείμενα όπως τα κουζινικά σκεύη, τα κουτάλια, τους αποφλοιωτές κτλ, για να αποφύγετε την επιπλέον πίεση στις ευαίσθητες αρθρώσεις των χεριών. Άλλα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι τα μπαστούνια, βοηθήματα για να πιάνετε αντικείμενα από απόσταση, καροτσάκια για το κουβάλημα αντικειμένων και ανοιχτήρια βάζων και δοχείων.

Επίσης μιλήστε με το ρευματολόγο σας σχετικά με το ενδεχόμενο να δείτε κάποιον εργοθεραπευτή ή φυσιοθεραπευτή που μπορεί να σας συνταγογραφήσει νάρθηκες, τιράντες ή ορθωτικά παπουτσιών προκειμένου να σας βοηθήσει να έχετε ένα καλά ευθυγραμμισμένο σώμα και καλή υποστήριξη των αρθρώσεων.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι ακόμα και η άσκηση ή η φυσική δραστηριότητα δεν μπορεί από μόνη της να εξαλείψει μόνιμα το πρόβλημα της κόπωσης που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Αν προσθέσετε ένα ασφαλές και φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, όπως το Provailen, στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και το συνδυάσετε με το ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής σας, τότε όχι μόνο θα δείτε γρηγορότερα αποτελέσματα αλλά θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και το πρόβλημα της κόπωσης μακροπρόθεσμα ή ακόμα και μόνιμα.

Comments are closed.