nav-left cat-right
cat-right

Οσφυϊκή Αρθρίτιδα – Oσφυαλγία

Οσφυϊκή αρθρίτιδαΗ Οσφυϊκή αρθρίτιδα είναι η αρθρίτιδα που πλήττει τις οσφυϊκές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Mπορεί να είναι η αιτία του πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης. Γνωστή και ως «οσφυαλγία» αυτός ο τύπος της αρθρίτιδας πλήττει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους των πίσω αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης εκεί όπου υπάρχουν οι χόνδροι – γνωστοί και ως «γληνίσκοι». Στα αγγλικά είναι γνωστό με το όνομα lumbago ή Low Back Pain. Η οσφυαλγία αναπτύσσεται αργά σε βάθος χρόνου και η μερική εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγάλης ηλικίας είναι η κύρια αιτία της εμφάνισης της νόσου στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Βασικές πληροφορίες για τους οσφυϊκούς σπονδύλους

Θα πρέπει να ξέρετε ότι η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη αποτελείται από 24 διαφορετικά οστά που ονομάζονται “σπόνδυλοι”. Οι σπόνδυλοι βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο για να δημιουργήσουν την σπονδυλική στήλη η οποία δίνει στο σώμα μας την υποστήριξη που χρειάζεται για να μπορεί να παραμένει σε όρθια θέση. Οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής μας στήλης διαιρούνται σε αρκετές κατηγορίες σε σχέση με τη θέση τους. Έτσι έχουμε:

  • Αυχενικούς σπονδύλους – οι σπόνδυλοι που βρίσκονται στον αυχένα
  • Θωρακικούς σπονδύλους – αυτοί που βρίσκονται στο πίσω μέρος του θώρακα
  • Οσφυϊκοί σπόνδυλοι – οι σπόνδυλοι που βρίσκονται πίσω από την κοιλιακή χώρα

Βασικές πληροφορίες για τους μεσοσπονδύλιους δίσκους

Ανάμεσα στους σπονδύλους του κάθε τμήματος της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν δύο μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Αυτοί βρίσκονται στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης, ανάμεσα στους σπονδύλους, ένας στην κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης. Αυτοί οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι φτιαγμένοι από μικρά οστεώδη εξογκώματα σε ευθεία γραμμή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Εκεί που αυτά τα οστεώδη εξογκώματα συναντώνται, σχηματίζουν μια άρθρωση που συνδέει τους δύο σπονδύλους. Η ευθυγράμμιση αυτών των μεσοσπονδύλιων δίσκων του οσφυϊκού τμήματος της σπονδυλικής στήλης επιτρέπει ελευθερία κινήσεων στις κάμψεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω.Μεσοσπονδύλιοι Δίσκοι

Τα αίτια της οσφυϊκής αρθρίτιδας

Σε ένα φυσιολογικό άτομο που δεν υποφέρει από αρθρίτιδα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι εφαρμόζουν άνετα μεταξύ τους και γλιστρούν απαλά χωρίς καθόλου πίεση. Αν συσσωρευθεί πίεση στο σημείο ένωσης των αρθρώσεων, ο χόνδρος στην επιφάνεια της άρθρωσης φθείρεται και διαβρώνεται. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορούν επίσης να προσβληθούν από αρθρίτιδα λόγω κάποιου τραυματισμού στην πλάτη στα νεανικά χρόνια του ατόμου.

Άλλη ατία της οσφυϊκής αρθρίτιδας είναι τα τα κατάγματα, οι σύνδεσμοι που έχουν υποστεί ρήξη, καθώς και τα προβλήματα των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αφύσικη κίνηση και την αφύσικη ευθυγράμμιση του σώματος, ενώ συγχρόνως αναπτύσσεται πρόσθετη πίεση στην επιφάνεια των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Το σώμα αντιδρά σ’ αυτή την πρόσθετη πίεση αναπτύσσοντας οστεώδεις διευρύνσεις γύρω από τις άκρες των μεσοσπονδύλιων δίσκων με αποτέλεσμα αυτοί να διευρύνονται.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “υπερτροφία” και με τον καιρό συντελεί στην εμφάνιση αρθρίτιδας στην περιοχή. Όταν ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται ή εκφυλίζεται, το υποκείμενο οστό μένει ακάλυπτο και τρίβεται πάνω στο απέναντι οστό. Έτσι η άρθρωση εμφανίζει φλεγμονή, πρήζεται και πονάει.

Σημάδια και συμπτώματα της οσφυϊκής αρθρίτιδας

Ο πόνος από την οσφυϊκή αρθρίτιδα των μεσοσπονδύλιων δίσκων συνήθως είναι χειρότερος μετά από ανάπαυση ή μετά τον ύπνο. Επίσης, η κάμψη του κορμού προς τα πλάγια ή προς τα πίσω συνήθως προκαλεί πόνο στην ίδια πλευρά με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο που έχει προσβληθεί από αρθρίτιδα. Ο πόνος μπορεί επίσης να γίνει αισθητός στο κέντρο ή στο χαμηλότερο τμήμα της πλάτης, ενώ μπορεί και να εξαπλωθεί στον έναν ή και στους δύο γλουτούς.

Μερικές φορές ο πόνος εξαπλώνεται και στους μηρούς, αλλά σπάνια φθάνει κάτω από το γόνατο. Ο ασθενής δεν έχει μουδιάσματα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος, τα οποία είναι συμπτώματα συμπίεσης των νεύρων, επειδή η οσφυϊκή αρθρίτιδα προκαλεί μόνο μηχανικό πόνο λόγω της αφύσικης κίνησης της σπονδυλικής στήλης.

Θεραπεία της οσφυϊκής αρθρίτιδας

Ιατρική θεραπεία

Η αρθρίτιδα των μεσοσπονδύλιων δίσκων συνήθως αντιμετωπίζεται χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις. Στην αρχή ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια σύντομη περίοδο ανάπαυσης, μια με δύο ημέρες το πολύ, για να ηρεμήσει η φλεγμονή και ο πόνος. Οι ασθενείς που πάσχουν απο οσφυϊκή αρθρίτιδα, βρίσκουν επιπρόσθετη ανακούφιση όταν κοιμούνται κουλουριασμένοι σε σκληρό στρώμα, ή όταν ξαπλώνουν ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και υποστηριζόμενα.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ασπιρίνη. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται και μυοχαλαρωτικά φάρμακα για να ηρεμήσουν οι μύες που παρουσιάζουν σπασμό. Για τον πόνο ο γιατρός μπορεί να δώσει επίσης σταδιακά μειούμενες δόσεις στεροειδών φαρμάκων. Όμως, δυστυχώς αυτός ο τρόπος θεραπείας απαιτεί περισσότερο χρόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αν αυτή επιτευχθεί, αλλά έχει και πολλές παρενέργειες.

Χειρουργική επέμβαση

Τα άτομα που πάσχουν από οσφυϊκή αρθρίτιδα σπανίως χρειάζονται κάποια χειρουργική επέμβαση. Όμως αυτή η μορφή αρθρίτιδας είναι αιτία χρόνιου πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης – με εμφάνιση γύρω στο 15% του χρόνου. Η χειρουργική επέμβαση παραμένει ως «η τελευταία επιλογή» για όσους ασθενείς έχουν δοκιμάσει τους άλλους τρόπους θεραπείας χωρίς επιτυχία.

 

Comments are closed.