nav-left cat-right
cat-right

Καρδιαγγειακές ασκήσεις και αρθρίτιδα

Καρδιαγγειακές ΑσκήσειςΜε τον όρο “καρδιαγγειακές ασκήσεις” εννοούμε την φυσική δραστηριότητα που κάνουμε με σκοπό να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Η λέξη από μόνη της δείχνει τον συνδυασμό της “καρδιάς” με τα “αιμοφόρα αγγεία” – στα οποία περιλαμβάνονται οι φλέβες και οι αρτηρίες. Αυτού του είδους η φυσική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας αφού βοηθά στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, περιλαμβανομένων των οστών και των αρθρώσεών μας. Ο όρος “καρδιαγγειακές ασκήσεις” ή “κάρδιο” χρησιμοποιείται συχνά και ως συνώνυμο της αερόβιας άσκησης.

Γιατί οι καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι τόσο σημαντικές;

Η απάντηση είναι απλή. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αρθρίτιδα, η καρδιαγγειακή ή αερόβια άσκηση είναι σημαντική για την μείωση του πόνου και την διατήρηση της κινητικότητας τόσο στην οστεοαρθρίτιδα όσο και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Εκτός όμως από τα οφέλη της στην αρθρίτιδα, η καρδιαγγειακή άσκηση είναι σημαντική επειδή για να διατηρηθεί η ζωή και να πραγματοποιείται η ανανέωση του αίματος, ο άνθρωπος χρειάζεται να εισπνέει οξυγόνο. Η αερόβια ικανότητα μετράει την κατανάλωση οξυγόνου σε κάθε δεδομένη στιγμή. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με νεαρούς ενήλικες, οι άνθρωποι στην ηλικία των 65 έχουν αερόβια ικανότητα που είναι 30 ή 40 τοις εκατό χαμηλότερη.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να επιβραδύνουμε αυτή τη μείωση με τις καρδιαγγειακές ασκήσεις. Η αερόβια ικανότητα δείχνει το βαθμό της σωματικής μας κατάστασης η οποία επίσης επηρεάζεται και από τον τύπο των μυών μας. Ένας υγιής μυς στην κυριολεξία ρουφά οξυγόνο από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι αν ανεβάσετε την αερόβια ικανότητά σας με την καρδιαγγειακή δραστηριότητα, αυτό θα είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι θα έχετε αυξήσει τους επιθυμητούς τύπους μυών που απορροφούν οξυγόνο και τελικά επηρεάζουν τόσο τα οστά όσο και τις αρθρώσεις – αφού οι μύες προκαλούν την κίνηση των αρθρώσεων αλλά και την κίνηση γύρω από αυτές.

Η επίδραση της καρδιαγγειακής άσκησης στην αρθρίτιδα και τις αρθρώσεις

Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη διαρκείας 12 μηνών η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ρευματολογίας, οι καρδιαγγειακές ή αερόβιες ασκήσεις σε ένα συνηθισμένο γυμναστήριο αποδείχθηκαν το ίδιο αποτελεσματικές όπως οι ασκήσεις με βάρη για την θεραπεία προβλημάτων της πλάτης, ενώ και τα δύο είδη ασκήσεων αποδείχθηκαν ανώτερα και από την φυσιοθεραπεία. Και ενώ η φυσιοθεραπεία όπως και οι ασκήσεις με βάρη είναι σχετικά ακριβές, τα μαθήματα αεροβικής στην Ευρώπη είναι φθηνότερα και γι’ αυτό το λόγο προτείνονται και από τους ερευνητές. Επομένως, η εισαγωγή σε ένα ήπιο πρόγραμμα καρδιαγγειακών ασκήσεων για ασθενείς με προβλήματα στις αρθρώσεις αλλά και χρόνια οσφυαλγία χαμηλά στην πλάτη, θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων ως προς τις δαπάνες θεραπείας τους.

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις αποδείχθηκαν επιτυχείς κυρίως επειδή θεράπευσαν τους φόβους των ασθενών για την άσκηση και τη χρήση του σώματός τους. Σε όλες τις ομάδες, τα άτομα που συμμετείχαν ανέφεραν ότι το επίπεδο του πόνου παρέμεινε σημαντικά χαμηλό ακόμη και μετά από 12 μήνες. Αυτό το μακροχρόνιο αποτέλεσμα οφείλεται προφανώς στο ότι το 80% των ασθενών συνέχισαν την άσκησή τους μετά την επίσημη λήξη του τρίμηνου προγράμματος. Ο φόβος για τραυματισμούς μειώθηκε και στις τρεις ομάδες που συμμετείχαν και έμεινε σε χαμηλά επίπεδα και στους 12 μήνες που διήρκεσε η έρευνα.

Παραδείγματα καρδιαγγειακών ασκήσεων που είναι ευεργετικές για την αρθρίτιδα

Σε περιπτώσεις ατόμων με αρθρίτιδα, οι προτεινόμενες και οι πιο συνηθισμένες καρδιαγγειακές ασκήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν χαμηλής έντασης άσκηση, όπως είναι το κολύμπι και η χρήση ενός ελλειπτικού μηχανήματος. Επιπλέον, κατάλληλη είναι η αεροβική άσκηση που έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις αρθρώσεις εκείνες που δέχονται το βάρος του σώματος. Τέτοιες ασκήσεις είναι το έντονο περπάτημα και η ποδηλασία που μειώνουν τον πόνο από την αρθρίτιδα και βελτιώνουν την λειτουργία των αρθρώσεων. Αντιθέτως, η προσπάθεια να μειωθούν σημαντικά οι συνηθισμένες δραστηριότητες καθώς και οι ασκήσεις αποκατάστασης των ασθενών, αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο για μελλοντικούς τραυματισμούς.

Συχνότητα των καρδιαγγειακών ασκήσεων σε περιπτώσεις αρθρίτιδας

Δεν υπάρχει μια και μοναδική προτεινόμενη συχνότητα για την εκτέλεση των καρδιαγγειακών ασκήσεων σε περίπτωση ασθενών με αρθρίτιδα αφού όλα εξαρτώνται από την σοβαρότητα της κατάστασης, την συχνότητας των συμπτωμάτων, την ηλικία του ασθενούς καθώς και την συνολική κατάσταση της υγείας του. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων, μπορείτε να εκπλήξετε το σώμα σας αλλάζοντας τον χρόνο άσκησης, την ένταση ή τον τύπο του εξοπλισμού που χρησιμοποιείτε. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χωρίσετε τις ασκήσεις σε δύο διαφορετικές περιόδους της ίδιας μέρας. Ωστόσο δεν θα χρειαστεί να αυξήσετε τον συνολικό χρόνο της άσκησής σας, απλώς να κάνετε τον ίδιο χρόνο, αλλά σε περισσότερες φορές. Αν προγραμματίσετε τις ασκήσεις σας για δύο φορές την ημέρα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη κόπωση του σώματος και μικρότερη πίεση και βάρος στις αρθρώσεις σας.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, και εκτός από τα προαναφερθέντα οφέλη, αν κάνετε καρδιοαγγειακές ασκήσεις σε τακτική βάση, αυτό θα αυξήσει την ποσότητα του προστατευτικού χόνδρου που υπάρχει στα γόνατά σας και στις άλλες αρθρώσεις σας. Με αυτό τον τρόπο, οι αρθρώσεις σας θα μπορούν να αντέξουν περισσότερη πίεση, και να θυμάστε, ότι όσο δυνατότεροι είναι οι χόνδροι σας τόσο περισσότερο θα μειώνετε τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας – μία σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει τόσο τα οστά όσο και τις αρθρώσεις. Επιπλέον, αν είστε λάτρης των φυσικών μορφών θεραπείας και πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα των αγνών και υψηλής ποιότητας φυτικών συμπληρωμάτων ειδικά σχεδιασμένων για την αρθρίτιδα, όπως το Provailen, ο συνδυασμός ενός τέτοιου φυτικού συμπληρώματος με τακτική καθημερινή καρδιαγγειακή άσκηση θα σας προσφέρει σίγουρα γρήγορα θεραπευτικά αποτελέσματα και ταχύτατη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Comments are closed.