nav-left cat-right
cat-right

Αρθρίτιδα και Εγκυμοσύνη

Αρθρίτιδα και ΕγκυμοσύνηΗ απόφαση να μείνει μια γυναίκα έγκυος θα πρέπει να είναι μια απολύτως συνειδητή απόφαση για κάθε γυναίκα. Αν πάσχετε από αρθρίτιδα και είστε έγκυος ή σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδί, ίσως θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις – αν δεν το έχετε ήδη κάνει:

 • Είμαι έτοιμη;
 • Η αρθρίτιδά μου θα θεραπευτεί;
 • Θα κληρονομήσει το παιδί μου την αρθρίτιδα;
 • Πώς θα επηρεαστεί η εγκυμοσύνη μου από την αρθρίτιδα;
 • Πώς θα επηρεαστεί η αρθρίτιδά μου από την εγκυμοσύνη;
 • Πώς μπορώ να κάνω σχέδια για την εγκυμοσύνη μου;
 • Πώς μπορώ να φροντίσω ευκολότερα τον εαυτό μου και το μωρό μου μετά τη γέννησή του;

Τι να έχετε υπόψη σας πριν προσπαθήσετε να αποκτήσετε μωρό

Η εγκυμοσύνη αλλάζει την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην αλλαγή της εξέλιξης της αρθρίτιδάς σας.

Επειδή οι καταστάσεις που σχετίζονται με την αρθρίτιδα είναι τόσο ευμετάβλητες, είναι πολύ σημαντικό να πάρετε τη συμβουλή του γιατρού σας ή μιας εξειδικευμένης νοσοκόμας πριν προσπαθήσετε να αποκτήσετε μωρό. Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα φάρμακα που είναι πιθανόν να παίρνετε για την αρθρίτιδα μπορεί να είναι απαραίτητο να τα σταματήσετε πριν τη σύλληψη.

Επομένως είναι καλύτερα να προσπαθήσετε για μωρό όταν θα είστε σε μια καλή φάση με την αρθρίτιδα, έτσι ώστε να μπορέσετε να μειώσετε τα φάρμακα που χρειάζεται να παίρνετε χωρίς όμως αυτό να σας κάνει να νιώθετε αφόρητο πόνο.

Όμως δεν θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει γράψει ο γιατρός χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Ο γιατρός σας θα σας δώσει τον ασφαλέστερο συνδυασμό φαρμάκων στην χαμηλότερη δυνατή δόση έτσι ώστε να μειώσει τον κίνδυνο να σας προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη σας, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσουν την αρθρίτιδα υπό έλεγχο.

Η διακοπή των φαρμάκων θα μπορούσε να επιδεινώσει την αρθρίτιδά σας, αλλά ο γιατρός θα σας συμβουλέψει για τα φάρμακα εκείνα που θα μπορείτε να πάρετε. Πολύ πιθανόν επίσης να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε και άλλες θεραπείες ανακούφισης από τον πόνο, όπως η φυσιοθεραπεία ή ο βελονισμός.

Προβλήματα σύλληψης και γονιμότητας

Πολύ πιθανόν η γονιμότητά σας να μην επηρεασθεί από την αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο ώσπου να μείνετε έγκυος. Έχει παρατηρηθεί ένα αυξημένο ποσοστό αποβολών σε ασθενείς πού πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο και από αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS). Για άλλες ασθενείς, όταν η πάθηση είναι ενεργή, η λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως η κυκλοφωσφαμίδη) είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου που κάνει πιο δύσκολο το να μείνουν έγκυες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να μείνετε έγκυος σε περιόδους που η κατάστασή σας είναι υπό έλεγχο και έχετε σταματήσει εκ των προτέρων να παίρνετε ορισμένα επιβλαβή φάρμακα.

Θα επηρεάσει η εγκυμοσύνη την αρθρίτιδά μου;

Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από πόνους και ενοχλήσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα από πόνους στην πλάτη, ενώ η επίδραση της εγκυμοσύνης στην αρθρίτιδα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της νόσου:

 • Οι περισσότερες γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν θα έχουν εξάρσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και οι εξάρσεις πολύ πιθανόν να επιστρέψουν μετά τη γέννηση του μωρού.
 • Αν έχετε οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα στο γόνατο ή στο ισχίο, η αύξηση του βάρους σας καθώς το μωρό θα μεγαλώνει ίσως να σας δημιουργήσει πρόβλημα.
 • Άλλες διαταραχές, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μπορεί να βελτιωθούν, αλλά και να επιδεινωθούν – εδώ δεν υπάρχει κάποιο σταθερό πλαίσιο.

 Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την αρθρίτιδα;

Οι αλλαγές στο σώμα που φυσιολογικά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τις αρθρώσεις και τους μύες με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν πιο χαλαρές και λιγότερο σταθερές.
 • Τα προβλήματα στο γόνατο μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της αύξησης του βάρους ή επειδή οι μύες κατά μήκος των πλευρών του γονάτου εξασθενούν.
 • Καθώς η μήτρα μεγαλώνει, η σπονδυλική σας στήλη καμπυλώνει ελαφρά για να την στηρίξει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς στην πλάτη, ενώ μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια.
 • Η αύξηση του βάρους λόγω κατακράτησης υγρών μπορεί να αυξήσει την δυσκαμψία, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις που δέχονται το βάρος, όπως οι γοφοί, τα γόνατα, οι αστράγαλοι, και τα πόδια. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα – μια κατάσταση που προξενεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στον αντίχειρα, στον δείκτη και στο μεσαίο δάχτυλο. Αυτό το πρόβλημα συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.

 Η αρθρίτιδά μου θα επηρεάσει τον τοκετό;

Η αρθρίτιδά σας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επηρεάσει τη γέννηση του μωρού σας. Όμως, αν έχετε αρθρίτιδα στην πλάτη ή τους γοφούς, οι κινήσεις σ’ αυτές τις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές στάσεις του σώματος που θα σας επιτρέψουν να γεννήσετε φυσιολογικά, ακόμη και αν έχετε κάνει αντικατάσταση ισχίου.

Αν αντιμετωπίζετε πολλά προβλήματα με την πλάτη σας, μια καλή ιδέα θα ήταν να μιλήσετε με έναν αναισθησιολόγο για το αν θα πρέπει να κάνετε επισκληρίδιο για την ανακούφιση από τον πόνο.

Μετά την γέννηση

Η αντιμετώπιση των απαιτήσεων ενός νεογέννητου μωρού είναι εξαντλητική για κάθε νέα μητέρα, και αν πάσχετε από αρθρίτιδα, οι πιέσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες. Ιδιαίτερα οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η νόσος παρουσιάζει εξάρσεις στις εβδομάδες που ακολουθούν τον τοκετό (αφού συχνά οι εξάρσεις παρουσιάζουν ύφεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Αξίζει τον κόπο πριν από την γέννα να κανονίσετε να έχετε κάποια επιπλέον βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας όταν θα γεννηθεί το παιδί.

Αν σταματήσατε τα φάρμακα για την αρθρίτιδα πριν ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότεροι γιατροί θα σας συνιστούσαν να μπείτε κατευθείαν ξανά στην φαρμακευτική σας αγωγή, εκτός από τις περιπτώσεις που τα φάρμακα θα εμπόδιζαν τον θηλασμό. Επειδή ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη, ορισμένες γυναίκες προτιμούν να περιμένουν έως ότου η αρθρίτιδα παρουσιάσει κάποια έξαρση πριν επιστρέψουν στα φάρμακα. Ρωτήστε τον γιατρό σας ή την εξειδικευμένη νοσοκόμα ρευματολογίας για συμβουλές στο θέμα αυτό.

Comments are closed.